Uproszczone ewidencje podatkowe w gastronomii
Celem książki jest przybliżenie zasad uproszczonej księgowości dla działalności gospodarczej prowadzonej przez podmioty z branży usł ug gastronomicznych, ze szczególnym uwzględnieniem małych i średnich przedsiębiorstw. Autorzy przedstawiają zasady ewidencji dotyczą ce podatników rozliczających się w formie karty podatkowej oraz ryczałtu ewidencjonowanego. Istotna część pozycji dotyczy prowadzeni a podatkowej książki przychodów i rozchodów. W tym obszarze omówione zostały zasady ogólne w podatku dochodowym i stosowane rodzaje ewidencji, jak również zagadnienia związane z rozliczaniem podatku od towarów i usług w przypadku świadczenia usług gastronomicznych . Tak przygotowana publikacja może pomóc w wyborze odpowiednich form opodatkowania w zależności od potrzeb przedsiębiorcy, właściwie rozliczać się z urzędem skarbowym oraz przyczynić się do zmniejszenia ryzyka popełnienia błędów. Ważnym atutem książki jest zamiesz czenie w niej przez autorów licznych przykładów związanych z wyżej wymienionymi formami ewidencji.
- author: Joanna Fila, Radosław Witczak