Wino. Sztuka i nauka
Niezwykłe kompendium wiedzy dla wszystkich miłośników szlachetnego trunku, napisane przez najlepszych znawców tematu. Ich wspólna pu blikacja w sposób fachowy pokazuje, jak natura oraz nauka, przywiązanie do tradycji i najnowsze technologie wpływają na różnorodność produkcji wina. Wyjaśniają, jak typ klimatu, rodzaj gleby i gatunku winogron, sposób nawożenia i nawadniania pola, zbioru, a potem leżakowania decydują o charakterze i smaku finalnego produktu. Zajmują się analizą chemiczną składu i procesu dojrzewania wina, poka zują często popełniane błędy i wielość wyborów, przed którymi muszą stanąć współcześni właściciele winnic. Mimo swego naukowego char akteru książka jest przyjemną lekturą. Dzieje się tak za sprawą wielu zawartych w niej anegdot oraz setek zdjęć pokazujących piękno procesu produkcji wina. Książka ze wstępem Marka Konrada.
- author: Hugh Johnson, James Halliday